حملونقل دریایی و انواع آن
جابجایی افراد، کالاها و غیره بهوسیله قایق، کشتی و دیگر شناورها از روی دریاها، اقیانوسها، دریاچهها، کانالها و رودخانهها را حملونقل دریایی می گویند. درگذشته جا به جایی افراد بیشتر از امروز از طریق دریایی صورت میگرفت امروزه به دلیل زمانبر بودن مردم تمایل کمتری به استفاده از مسافرته ای دریایی دریایی دارند از این رو اصطلاح حمل و نقل دریایی کاربرد بیشتری در صنف حمل و نقل باری دارد. حمل و نقل یا ترانزیت دریایی همانطور که از اسمش مشخص است در کشورهایی که دارای محدوده آبی و بندر باشند صورت میگیرد.
در حمل دریایی بارها در بسته بندی در کانتینر جا به جا می شوند کانتینر ها خود دارای انواع مختلفی هستند برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کانتیرهای سایت ما را بخوانید پس از آن در یک کشتی تعداد قابل توجهی کانتینر قرار میگیرد و از بندر مبدا باگیری می شوند و به سمت بندر مقصد راهی می شوند. به طور کلی این شیوه حمل برای بارها با حجم و وزن بالا که در مسیر کشور هایی که دارای مسیر آبی هستند انجام میگیرید. کشور ما از گذشته تا کنون یکی از من مهمترین کشورها در زمینه حمل و نقل دریایی است به طوریکه در اسناد ومدارک محققان آمده است از دنیای باستان شاهد استفاده از مسیرهای آبی برای حمل دریایی در ایران هستیم. ایران با دارا بودن منابع ابی در شمال و جنوب کشور دارای فرصت های مناسبی برای حمل و نقل دریایی و ارتباط با دنیای ازاد است. شرکت حمل و نقل بین المللی زرین ترابر کلیه امور حمل و نقل دریایی از جمله حمل کانتینری، خرده بار و فله را با بهترین قیمت و سریعترین زمان از اقصی نقاط جهان انجام میدهد. به شما اطمینان می دهیم، با نمایندگان مجرب ما در بنادر ایران (بندر عباس، امیرآباد و انزلی و …) بهترین خدمات را به شما ارائه خواهند داد.
فواید و معایب حمل و نقل دریایی
یکی از مهمترین دلایل انتخاب حمل و نقل دریایی برای تجار این است که جا به جایی بار در حجم زیاد و وزن بالا برای محصولاتی را که قایبلیت حمل از طریق حمل ریلی، جاده ای و هوایی را ندارد می توانند از شیوه حمل دریایی جا به جا کنند؛ اما از بزرگترین معایت ان زمان طولانی انجام این شیوه حمل است.
انواع روش های حمل و نقل دریایی
ترانزیت دریایی یا حمل و نقل دریایی دارای شیوه های مختلفی است
روش کراس استافینگ (Cross Stuffing)
بسیاری از کشورهایی که به اب های ازاد دسترسی دارند ولی دارای بندر های بزرگ برای برای حمل کشتی های باری نمی باشند یا بندری که کالای مورد نظر از انجا بارگیری می شود امکان پهلو گیری یک کشتی بزرگ باری را ندارد. به همین منظور نیاز است کالا ها بر روی یک کشتی بارگیری شوند و تا به کشتی دیگر منتقل شوند این فرایند می تواند برعکس نیز باشد. گاهی بندر مقصد توانایی وامکانات لازم را ندارد. این شیوه یعنی بارگیری کشتی ها از یک بندر به بندر دیگری که قابلیت های بالاتری دارد را کراس استافینگ می گویند. لازم به ذکراست بسیاری از کشورها درگیر تحریم های بین المللی هستند همانطور که می دانیم این تحریم ها شامل حال ایران نیز می شود یکی از مشکلاتی که تحریم ها برای کشورها ایجاد میکند در زمینه حمل و نقل است. روش کراس استافینگ معمولا برای دور زدن تحریم ها به کار می رود تا کشور ها بتوانند کالاهای خود را صادر و یا وارد کنند.
روش چارترینگ
کرایه کامل یک کشتی به منظور حمل بار را چارتینگ میگویند گاهی نیاز است برای بارهای با حجم بالا یا کالاهای فله نیاز است کشتی باربری به صورت کامل اجاره شود.
روش ترانسشیپ (Transshipment)
همه کشورها به آبهای آزاد دسترسی ندارند ولی از کشورهای که به اب های ازاد دسترسی دارند مراودات تجاری دارند. در این روش حمل و نقل دریایی؛ بارها به بندری نزدیک به مقصد حمل میشود و از آنجا توسط روشهای مختلف ترانزیت مانند حمل نقل زمینی، ریلی و یا هوایی به مقصد ارسال میشوند.
روش گروپاژ
در این شیوه حمل و نقل دریایی یک کشتی کالای تولید کننده یا صادر کننده یک کمپانی را بر عهده دارد. در واقع در شیوه گروپاژ در حمل دریایی یک تولید کننده یا یک فروشنده که اقدام به صادرات بار خود را کرده است تمام کالا و بار خود را بر روی یک کشتی بارگیری می کند که درنتیجه بارنامه به صورت گروهی صادر صادر میشود.
روش فله
برخی از بارهایی که امکان دسته بندی و قرارگیری انها در کانتینر وجود ندارد را به صورت فله بسته بندی کرده و بر روی کشتی فله بر بارگیری کرده و برای حمل دریایی آماده میکنند. به طور کلی کشتی های فله بر به دو گونه می باشند کشتیه ای مخصوص حمل بار خشک و کشتی های مخصوص حمل مایعات.
کشتی های فله بر حمل بار خشک مربوط به کالاهایی مانند غلات یا ماشین الات می شوند که بارگیری در کانتینر مقدور نیست.
کشتی های فله بر مخصوص مایعات شامل دسته بندی مختلفی از جمله تانکر حمل نفت، تانکر حمل گاز مایع و تانکر حمل مواد شیمیایی می شوند که مایع ها را در تانکر های مخصوص بارگیری میکندد. به این کشتی ها تانکر هم می گویند.